Solitary Tree (deel 1) Bokeh effect

bokeh-large

Solitary Tree (deel 1) Bokeh effect

AUTEUR: BOLDERM4N
CATEGORIE: grafisch-ontwerp
REACTIES: 0

Woord vooraf

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen aan een vrije opdracht genaamd: Solitary Tree episode one. In deze tutorial beschrijf ik de totstandkoming van Solitary Tree episode two. In het eerste deel van deze tutorial beschrijf ik een Bokeh effect.

Online zijn er zeker meer tutorials te vinden die dit effect beschrijven. In deze tutorial mijn eigen invulling/interpetatie daarvan. Ik probeer alles zo duidelijk mogelijk te beschrijven, ik sta altijd open voor enige vragen/uitleg. Ik ga er wel van uit dat je enige basis kennis hebt wat betreft Adobe PhotoShop om deze tutorial te kunnen maken/volgen.

Een goede gewoonte

Je zal zien dat ik tijdens deze tutorial al de lagen voorzie van een naam, het is belangrijk dat je zo gestructureerd mogelijk te werk gaat wanneer je met meerdere lagen in je psd.file te maken hebt. Als je dit niet consequent doet garandeer ik je dat je al gauw het overzicht kwijtraakt. Bewaar regelmatig je werk, nieuwere versies van Adobe PhotoShop hebben wel een herstelfunctie ingebouwd maar staar daar niet blind op.

In Adobe PhotoShop maak je een nieuw document van 1600px bij 900px met een resolutie van 300px aan. Zet de Kleurmodus op RGB, de 'Achtergrondinhoud' op Transparant en laat de andere opties voor wat ze zijn.

Geef de eerste laag (laag 0) de volgende vulling: #3b3b3b.  Geef deze laag een naam bijv. 'bg’ of ‘grey-bg’.

Foto

Zoek online of in je eigen archief naar een kleurrijke maar ook contrastrijke foto en sleep of plaats die in je document. Ik heb een foto van het nachtleven in New York gebruikt. Als je deze in je document sleept, maakt PhotoShop er een ‘slim object’ van, klik op de laag om het te selecteren, rechtsklik op de laag en kies ‘Omzetten in slim object’ mocht dit niet het geval zijn. Nu kunnen we slimme filters toepassen.

Ga als volgt te werk: Zet de overvloeimodus/blending options van de foto-laag op bedekken /overlay. Ga nu naar Filter, kies ‘Filtergalerie’ en in het menu wat zich opent, kies je Spetters/Splatter. Schuif de ‘Straal’ naar 4 en ‘Vloeind’ naar 1. Mocht je geen ‘Filtergalerie’ kunnen vinden, heb je waarschijnlijk een oudere versie van Adobe PhotoShop en vindt je het filter elders in het Filter uitklap-menu. Pas nu het filter Gaussiaans vervagen/ Gaussian blur toe. Schuif de waarde naar 124.

Bokeh penseel

Nu gaan we het bokeh penseel aanmaken. Voor de zichtbaarheid zet je de eerste twee lagen even uit (door op het oog te klikken). Op een nieuwe laag maak je met het vorm-gereedschap een cirkel met een vulling van #000000. Zet de transparantie op 50%.

Ga naar Bewerken en kies ‘Voorinstelling penseel definïeren…’, geef je zojuist aangemaakte penseel een naam bijv. ‘Bokeh’. Bevestig met een OK. Vervolgens verwijder je de laag waarin je het penseel hebt aangemaakt, (hebben we niet meer nodig) en maak je alle lagen weer zichtbaar.

Instellen bokeh penseel

Voor het instellen van je bokeh penseel zorg dat je je penseelgereedschap geselecteerd hebt en ga vervolgens naar Venster, kies nu ‘Penseel’ mocht deze nog niet openstaan. In het Penseel menu selecteer je de bokeh penseel. Stel de Hardheid en Tusseruimte in op 100%.

Bij ‘Vormdynamiek’ stel je de Grootte-jitter in op 100% en de Minmumdiameter op 50%. Stel de Besturingselement in op Pendruk.

Bij ’Spreiding’ stel je de Spreiding in op 1000%, het Aantal op 5 en de Telling-jitter op 1%. Beide Besturingselementen op Pendruk.

Bij ‘Overbrengen’ stel je de Dekking-jitter in op 50% en de Stroom-jitter ook op 50%. Beide Besturingselementen op Pendruk.

In het Penseel menu, vink je ook de optie ‘Vloeiend maken’ aan.

Bokeh penseel toepassen

Nu gaan we het bokeh penseel toepassen. Maak een nieuwe groep boven foto-laag aan (klik op het map-icoontje onderaan het lagenpallet). Geef deze groepsmap een naam bijv. ‘Bokeh’. Zet de overvloeimodus/blending options in op ‘Kleurtegenhouden’ Maak in de groepsmap een nieuwe laag aan. Noem deze laag ‘bokeh1’.

Selecteer je penseel gereedschap, maak de grootte van je penseel ong. 350px en creëer een bokeh patroon over de hele canvas heen door hier en daar met de muis te klikken en tegelijkertijd te slepen.

Experimenteer hiermee totdat je iets hebt wat naar je zin is. Let er op dat je je canvas niet helemaal dicht verft. Resultaat niet naar wens CMD/CTRL + Z of ga een paar stappen terug in het ‘Historie’ pallet (Venster, kies ‘Historie…).

Tevreden? Ok, maak nu een ‘slim object’ van de bokeh1 laag en pas het filter Gaussiaans vervagen/ Gaussian blur toe. Schuif de waarde naar 20.

Maak boven laag ‘bokeh1’ een nieuwe laag aan, noem het ‘bokeh2’ en pas de zelde techniek als hier boven geschreven toe alleen maak je nu je penseel iets kleiner en schuif de Gaussiaans vervagen/ Gaussian blur waarde naar 6.

Maak boven laag ‘bokeh2’ een nieuwe laag aan, noem het ‘bokeh3’ en pas weer de zelde techniek toe alleen maak je nu je penseel nog kleiner en schuif de Gaussiaans vervagen/ Gaussian blur waarde naar 1.

Nieuw bokeh penseel

Om het geheel een extra dimensie te geven, maken we een nieuw penseel aan. Herhaal de zelfde stappen bij het aanmaken van de eerste peseel en nu voeg een laagstijl toe (klik op fx-icoontje onderaan het lagenpallet). Voeg een lijn, met de zelfde kleur als de cirkel, van 2px toe.

Op een nieuwe laag genaamd: alernatief bokeh, voeg je met de zefde penseelinstellingen van het eerst penseel, met een aantal muisklik en sleep bewegingen het nieuwe penseel toe. Varieër met de grootte van het penseel, maak het niet te overdadig. Breng de dekking/opacity terug naar 65%.

Samenvoegen

Selecteer alle lagen en gebruik de volgende toetscombinatie: SHIFT + ALT + CMD/CTRL + E. Nu heb je op een nieuwe laag alle lagen samen gevoegd. Noem deze laag: All en breng de dekking/opacity terug naar 47%. Zet de overvloeimodus/blending options van de zojuist samengevoegde laag op zwaklicht/softlight.

Maak van deze laag ook een ‘slim object’ pas het filter: Lenscorrectie. In het volgende menu wat verschijnt, klik je op het tablad: ‘Aangepast’ en vervolgens pas je de waardes bij ‘Vignet’ aan door bij ‘Hoeveelheid’ de waarde naar -73 en bij ‘Middelpunt’ de waarde naar +29 te schuiven. Klik op OK om te bevestigen.

Minderverzadiging

Met de toetscombinatie: SHIFT + CMD/CTRL + U maak je de laag minder verzadigd. De laag ziet er nu zwartwit/grijs uit.

Nieuw verlooplaag

Maak een verlooplaag aan door onder Laag naar ‘Nieuwe opvullaag’ te gaan en op ‘Verloop…’ te klikken. Klik nu op het laagminiatuur en er verschijnt een menu genaamd ‘Verloopvulling’ waarin je op het
verloop klikt om de kleuren aan te passen. In het menu ‘Verloopbewerker’ wat nu verschijnt, zie je een schuifpaneel waarin je door op de schuifjes te klikken de kleuren kan aanpassen. Voel je vrij om dit naar eigen inzicht te doen, voor deze tutorial doe ik het volgende:

In het linker en rechter schuifje: #1d3457. Het middelste schuifje: #2e7683. Klik daarna op OK om te bevestigen. Breng de dekking/opacity terug naar 39% en zet de overvloeimodus/blending options van de verlooplaag op zwaklicht/softlight. Vergeet niet de laag een naam te geven bijv. bokeh-verloop of iets dergelijks

Bijna klaar

Selecteer weer alle lagen en gebruik de volgende toetscombinatie: SHIFT + ALT + CMD/CTRL + E. Nu heb je op een nieuwe laag alle lagen samengevoegd. Noem deze laag: Bokeh Compleet. Deze laag ga je als basis gebruiken in het vervolg van deze tutorial.