Solitary Tree (deel 2) Patronen & Texturen

underneath-large

Solitary Tree (deel 2) Patronen & Texturen

AUTEUR: BOLDERM4N
CATEGORIE: grafisch-ontwerp
REACTIES: 0

Woord vooraf

In dit deel beschrijf ik de totstandkoming wat betreft de invulling van de achtergrond voor de Solitary Tree Poster, plaats het bokek effect dat we in het eerste deel gemaakt hebben en voegen een textures toe .

In Adobe PhotoShop maak je een nieuw document van 2000px bij 2960px met een resolutie van 300px aan. Zet de Kleurmodus op RGB, de Achtergrondinhoud op Transparant en laat de andere opties voor wat ze zijn. Geef de eerste laag (laag 0) de volgende vulling: #ebe0ce. Geef deze laag een naam bijv. 'bg’.

Patroon downloaden

Op de website: www.webtreats.mysitemyway.com heb ik hele mooie patronen gevonden. Voor deze tutorial heb ik gebruik gemaakt van ‘8 Free Beige Photoshop Patterns’ en ‘Warm Copper Seamless Patterns’. Voel je vrij om even verder te kijken mocht er behoefte zijn. Voor deze tutorial adviseer ik toch het door mij gekozen patroon te gebruiken wil je kwa look and feel een zelfde resultaat behalen.

Download de zip.files en plaats het uitgepakte patronen in de Photoshop map: Presets/Patterns. Maak een nieuwe groep boven bg-laag aan (klik op het map-icoontje onderaan het lagenpallet). Geef deze groepsmap een naam bijv. ‘bg-pattern’. Zet de overvloeimodus/blending options op ‘Fel licht’ Maak in de groepsmap een nieuwe laag aan. Noem deze laag ‘pattern1’.

Patroon toepassen

Selecteer de pattern1-laag en met de toetscombinatie: SHIFT + DELETE verschijnt het menu: Vullen. Verander de Inhoud naar Patroon, bij Aangepast patroon: kies één van de ‘8 Free Beige Photoshop Patterns’ patroon en laat de andere opties voor wat ze zijn. Klik op OK om te bevestigen.

Het valt je wellicht op dat het patroon erg fijn van structuur is en door CMD/CTRL + T kun je de pattern1-laag naar wens groter schalen en wanneer je tevreden bent, bevestig je met een druk op de ENTER-toets.

Masker

Voeg een masker aan de pattern1-laag aan (klik op het masker-icoontje onderaan het lagenpallet). Selecteer het masker door op het Laagmaskerminiatuur te klikken. Selecteer nu het verloopgereedschap (G-toets) en trek van uit het midden naar links, een radiaal verloop, zorg dat je voorgrondkleur wit is en de achtergrondkleur zwart (CMD/CTRL + D voor zwart en wit en CMD/CTRL + X om voorgrond- en achtergrondkleur om te draaien).

Voor het mooiste resultaat, zorg je dat het verloop bijna tot aan de rand van het canvas uitvloeid is, meerdere pogingen om het gewenste resultaat te krijgen is de moeite waard.

Om het patroon iets meer contrast te geven, dupliceren we de pattern1-laag, brengen we de dekking/opacity terug naar 33%.

Bokeh plaatsen

Open de bokeh-effect-file en sleep de bokeh compleet-laag in je nieuwe document, plaats het onderaan het canvas.

Maak een nieuwe laag aan, geef het de vulling: #ebe0ce. Breng de dekking/opacity terug naar 30%. Zet de overvloeimodus/blending options van de laag op ‘Bedekken/Overlay’. Pas de zelfde patroon-techniek toe zoals bij de pattern1-laag en met CMD/CTRL + T maak je het ongeveer 2x zo groot dan je bij de pattern1-laag hebt gedaan. Noem deze laag bijv.: ‘alt. pattern’.

Knip masker

Houdt de ALT-toets ingedrukt en zweef in het lagenpalet met je muis tussen de alt.pattern-laag en de bokeh-laag. Er verschijnt nu ‘knipmasker’ icoontje en klik. De bokeh-laag wordt nu een masker.

Maak een nieuwe laag aan en noem het: ‘grid1’. Breng de dekking/opacity terug naar 14% en zet de overvloeimodus/blending options op ‘Bedekken/Overlay’. Maak de laag minder verzadigd met CMD/CTRL + U en voeg een laagmasker toe. In het laag masker poets je met een zacht penseel de onderste hoekjes weg.

Om het contrast iets te versterken, dupliceer je de laag met CMD/CTRL + J. Breng de dekking/opacity terug naar 7%. Noem deze laag bijv.: ‘grid2’. Vergeet niet van beide lagen een knipmasker te maken.

Texture toepassen

Voor een nog meer ‘grunge’ look and feel plaats je in een nieuwe laag genaamd: ‘texture’, een contrastrijke texture, maak deze minder verzadigd met CMD/CTRL + U indien nodig. Breng de dekking/opacity terug naar 36% en zet de overvloeimodus/blending options op ‘Bedekken/Overlay’. Maak van deze laag ook en knipmasker.

Wortels

In Adobe Illustrator heb ik met het Pen gereedschap wat wortels met doorns getekend en in Adobe Photoshop geplaatst, je kan dit ook in Adobe Photoshop doen, het is geen vereiste om dit in Adobe Illustrator te maken.

Maak dus een mooie compositie van je wortels, noem deze laag ‘roots’. Let nu op! Plaats deze laag als knipmasker direct boven de bokeh-laag.

Aanpassingslagen

Boven de roots-laag maak je een ‘Kleurtoon/verzadiging’ ‘Hue/saturation’ aanpassingslaag aan door onderaan in het lagenpalet het cirkel icoontje
aan te klikken. Maak hier ook een knipmasker van. In het pallet: ‘Kleurtoon/verzadiging’ breng je bij ‘Keurtoon:’ de schuif naar 171. Bij ‘Verzadiging’ breng je de schuif naar 21 en bij ‘Lichtheid’ naar +3.

Voor iets meer drama, vooeg je daarboven een ‘Fotofilter’ toe. Wederom als knpmasker en in het pallet: ‘Fotofilter’ selecteer je ‘Kleur:’, klik in het vakje en kies #1e3c03 als kleur. Breng de ‘Dichtheid’ terug naar 47%.

Selecteer de bokeh-laag, houdt de SHIFT-toets ingedrukt en klik op de texture-laag. Nu heb je alle lagen die we in het tweede deel van de tutorial aangemaakt hebben, geselecteerd. Plaats deze lagen in een groepsmap CMD/CTRL + G en noem de map: ‘underneath’.

Golven

In Adobe Illustrator heb ik met de Ovaal gereedschap wat zwarte golven getekend door wat cirkels aan elkaar te plakken en daarna het bovenste gedeelte eraf te halen. Nogmaals, je kan dit ook in Adobe Photoshop doen, het is geen vereiste om dit in Adobe Illustrator te maken.

Plaats de golven in je psd.file exact boven de bokeh-laag. Houdt de SHIFT-toets ingedrukt en met druk nu 14 keer op ‘DOWN ARROW-toets. Noem deze laag: ‘waves’ of ‘golven.’

Bijna klaar

Maak nu op een nieuwe laag een zwarte strook van 2000px breed en 300px hoog. Voeg een laagmasker toe, klik op het laagminiatuur en selecteer het Verloop gereedschap en trek van onder naar iets boven het midden van de zwarte strook, een lineair verloop. Voeg de golven-laag en de strook-laag met CMD/CTRL + E samen door beide te selecteren.

In Deel 3 gaan we de abstracte vormen aanmaken, de boom, het logo en de tekst plaatsen.