Solitary Tree (deel 3) Abstracte vormen

shapes-large

Solitary Tree (deel 3) Abstracte vormen

AUTEUR: BOLDERM4N
CATEGORIE: grafisch-ontwerp
REACTIES: 0

Woord vooraf

In dit derde en laatste deel beschrijf ik de totstandkoming wat betreft de abstracte vormen die de zogenaamde ‘rotsblokken’ of ‘ijsschotsen’ boven- en onderwater, het aanmaken van een boom in Adobe Photoshop CC, plaatsen van een logo of een koptekst en plaatsen van bodytekst.

Vorm

Maak boven de bokeh groepsmap een nieuw groepsmap aan. Nu teken je met het ‘Veelhoeklasso’ gereedschap (L) een rechthoekige vorm, denk aan een driedimensionale plank of iets dergelijks.

Zorg voor een witte voorgrondkleur en een lichte achtergrondkleur bijv. lichtblauw of lichtgroen. Vul deze vorm met de achtergrondkleur CMD/CTRL + DELETE en met CMD/CTRL + D maak je de selectie ongedaan.

Meer diepte met ‘Doordrukken’ en ‘Tegenhouden’

Teken met het ‘Veelhoeklasso’ gereedschap een abstracte vorm die de bovenkant van de zojuist gecreëerde vorm, deels overlapt. Let op! Maak de selectie niet ongedaan.

Voor dat je met ‘Doordrukken’ en ‘Tegenhouden’ begint (O), maak je penseel 100px groot, stel de ‘Hardheid’ in op 0px. Zet het ‘Bereik’ op ‘Middentonen’, ‘Belichting’ op 50% en vink de optie voor ‘Kleurtinten beschermen’ aan (zie de vertical optiebalk direct onder het menu).

Nu komt het leuke gedeelte.

Selcteer het ‘Tegenhouden’ gereedschap en verf nu met een paar vluchtige streken langs de randen van de selectie. Maak de selectie ongedaan CMD/CTRL + D. Nu teken je weer een abstracte vorm met het ‘Veelhoeklasso’ gereedschap en zorg dat deze de onderkant van de eerst gecreërde vorm, deels overlapt. Pas de zelfde techniek toe die je hebt gebruikt bij het ‘Tegenhouden’ maar nu selecteer je het ‘Doordrukken’ gereedschap.

Texture toepassen

Voor een nog meer ‘grunge’ look and feel plaats je in een nieuwe laag genaamd: ‘texture’, een contrastrijke texture, maak deze minder verzadigd met CMD/CTRL + U indien nodig. Breng de dekking/opacity terug naar 24% en zet de overvloeimodus/blending options op ‘Bedekken/Overlay’. Maak van deze laag ook en knipmasker.

Voeg nog een drietal lijnen toe, zorg er voor dat ze parallel met de vorm ‘mee lopen’ Selecteer daarvoor het ‘Lijn’ gereedschap (U). Om de uiteinden een beetje te vervagen moet je eerst de lijnen omzetten in pixels. Selecteer nu het ‘Gummetje’ (E), breng de dekking/opacity terug naar ong. 60% en poets over de uiteinden van de lijnen om ze wat af te zwakken.

Combineer de lijn-lagen met de shape-laag CMD/CTRL + E en noem deze laag bijv. shape1. Speel met de ‘Kleurtoon/verzadiging’ ‘Hue/saturation’ CMD/CTRL + U. In het pallet: ‘Kleurtoon/verzadiging’ vink je ‘Vullen met kleur’ aan, breng je bij ‘Keurtoon:’ de schuif naar 49. Bij ‘Verzadiging’ breng je de schuif naar 7 en ‘Lichtheid’ laat je ongemoeid.

Teken op een nieuwe laag een andere vorm en pas dezelfde technieken als hierboven beschreven toe. Je kan ook de eerdere lagen dupliceren en schalen en transformeren CMD/CTRL + T, eventueel horizontaal omdraaien. Maak met ong. 15 of minder shape-lagen een mooie compositie.

Alles wat nu nog onder de golven-laag uitsteekt, poets je weg. Gebruik hier een masker voor door op de shapes-groepslaag te gaan staan en op het masker-icoontje onderaan het lagenpalet te klikken).

Maak nu alle lagen behalve de shapes-groeplaag, onzichtbaar en met SHIFT + ALT + CMD/CTRL + E combineer je de shapes-groeplaag als éen geheel op een nieuwe laag, noem deze nieuwe laag bijv. ‘shapes compleet’.

Dupliceer de shapes compleet-laag CMD/CTRL + J en spiegel deze laag (kies onder het menu ‘Bewerken’ transformeren en klik daarna op verticaal omdraaien).

Noem deze laag bijv. ‘shapes mirror’ en plaats deze in de bokeh-groepsmap direct boven de bokek-laag als knipmasker. Zet de overvloeimodus/blending options op ‘Lichter/Lighten’ en breng de dekking/opacity terug naar 52%.

Breng de shapes mirror-laag met SHIFT + DOWN ARROW omlaag, zorg dat de bovenkant grenst met de onderkant van de shapes compleet-laag. Maak alle lagen weer zichtbaar.

Boompje planten

In een nieuwe laag gaan we de boom plaatsen. In de nieuwe versies van Photoshop kun je dat d.m.v. een filter doen. In Photoshop ga je onder het uitklap menu Filter naar ‘Rendering’ en klik op ‘Boom’. Een nieuw menu verschijnt waarin we onze boom gaan opbouwen.

Voor deze Solitary Tree poster heb ik de volgende instellingen gebruikt:

Kies bij ‘Type basisboom:’ nr. 17: sakura kersenbloesem.

Bij ‘Lichtrichtring’ breng de schuif naar 55.

Bij ‘Aantal bladeren’ breng de schuif naar 26.

Bij ‘Bladformaat’ breng de schuif naar 90.

Bij ‘Takhoogte’ breng de schuif naar 78.

Bij ‘Bladdikte’ breng de schuif naar 112.

Vink de optie voor ‘Standaardbladeren’ aan en schuif bij ‘Ranschikking’ de waarde naar 57,9. Klik op OK om te bevestigen.

De boom is nu klaar, positioner de boom/tree-laag direct onder de shapes compleet-laag.

Logo/titel plaatsen

In Adobe Illustrator heb ik het ‘Solitary Tree’ logo ontworpen. Welke ik in een andere tutorial ‘uit den doeken’ zal doen. Op een nieuwe laag positioneer je het logo of titel onder de golven, iets boven waar de vervaging begint.

Bijna klaar

Rest ons nog om de postertekst onder het logo te plaatsen. Om de look and feel van een filmposter te krijgen, heb ik het lettertype ‘SF Movie Poster Condensed gebruikt. Noem deze nieuwe tekst-laag ‘poster tekst’.

Laatste woord

Voel je vrij om deze tutorial naar eigen inzicht te maken, ik sta je graag bij tijdens het proces daarvan. Ik ben benieuwd naar jullie resultaat.

Het gebruikte materiaal zoals; de texture en font, zijn via deze websites te downloaden:

Lettertype ‘SF Movie Poster’ www.dafont.com

Texture ‘PlasterWhiteDirty0081_1_L.jpg’ www.cgtextures.com